Klimatsossarna tipsar: Här är EU:s nya klimatlag

EU har en ny klimatlag - här är de viktigaste punkterna

“Det här är en tydlig ambitionshöjning, särskilt jämfört med det tidigare målet på 40 procent. Vi måste nu minska utsläppen mer på ett decennium än vad vi gjort de senaste tre decennierna tillsammans”
- Jytte Guteland

På onsdagen den 21 april kom Ministerrådet och EU-parlamentet överens om huvuddragen för EU:s nya klimatlag. Klimatpolitiken skärps och skickar en signal till alla i och utanför Europa att omställningen är här för att genomföras. Socialdemokraterna i Europaparlamentet har varit pådrivande i förhandlingarna där både parlamentet och ministerrådet har fått ge och ta som resulterade i följande överenskommelse:

  • EU:s ska minska netto-utsläppen på unionsnivå med 55 % till 2030 från 1990 års nivå (som kan bli 57 % inräknat nya krav om ökade kolinlagring i unionen)

  • EU:s ska börja ha negativa utsläpp efter 2050 och aktivt minska halten av växthusgaser i atmosfären

  • EU inför en samlad klimatbudget för 2030-2050 och nya klimatmål till 2040

  • EU inför en klimatpolitiskt råd som granskar att unionen följer klimatlagen och att denna är i linje med den senaste forskningen

Samtidigt pekar FN:s senaste rapport ”State of Global Climate 2020” att klimatkrisen fortsätter och att alla länder måste kraftigt minska utsläppen radikalt per år och nå klimatneutralitet så fort som möjligt. Nästa steg är att EU-kommissionen ska presentera sin revidering av all gemensam klimatlagstiftning för att gå från ord till handling.

“Arbetet är verkligen inte över, betydligt fler åtgärder kommer att behövas för att rädda klimatet, men nu har vi en ny och mer ambitiös grund att stå på som förhoppningsvis kan uppmana fler länder att växla upp” - Jytte Guteland

Efter att EU-presenterade sitt förslag lovade också USA att halvera utsläppen 2005-2030, Japan att dubblera sin klimatmål och sen tidigare lovade Storbritannien också att minska utsläppen med 78 % till 2035.

Foto: motiqua / CC BY 2.0