Klimatsossarna tipsar: Tre uppmaningar för en snabbare omställning!

Tre uppmaningar för en snabbare omställning!

På bara en vecka har flera intressanta klimatrapporter släppts som manar på regeringen och politiken att snabba på omställningen. Klimatläget är allvarligt och fler åtgärder behövs för att nå de årliga utsläppsminskningar som krävs för att ställa om inom rimlig tid. Dagens Nyheters nya klimatreporter Peter Alestig har lyft fram tre klimatrapporter som utöver Klimatpolitiska rådet rapport sätter klimatomställningen i centrum.

Läs Peter Alestigs artikel här

Naturvårdsverkets underlag till klimatredovisning enligt klimatlagen

Naturvårdsverket är en av flera instanser som utvärderar klimatpolitiken årligen utifrån klimatmålen. Årets rapport är tydlig med att de långsiktiga utsläppsminskningarna är för långsamma och den senaste satsningen - utökad reduktionsplikt - inte är tillräcklig. Med alla aviserade åtgärder och klimatsatsningar väntas utsläppen minska med endast ca 50 procent till 2045. Det saknas minst 20-30 miljoner ton utsläppsminskningar som allra helst ska ske i närtid.

”Naturvårdsverket bedömer att det behövs ytterligare beslut om styrmedel och åtgärder för att nå de klimatpolitiska etappmålen till år 2030, 2040 och 2045”

- Naturvårdsverket, 29 mars 2021

Klimatagenda för Sverige

Tankesmedjan Global utmaning med konsultbolaget Material Economcis m.fl. har lanserat en klimatagenda för Sverige som tar sig an ett helhetsgrepp över hur ekonomin och samhället behöver ställa om. Sverige behöver ställa om vår exportindustri och kontinuerligt bedöma förutsättningarna för detta. Rapporten lyfter bl.a. behovet av:

  1. Nya typer av industriprocesser, transportlösningar och fordonsslag som baseras på el och vätgas

  2. Att prioritera nya bio- och syntetiska bränslen till främst flyg, sjöfart, arbetsmaskiner och visa industriprocesser

  3. Främja resurseffektiva system inom jordbruket och ta fram cirkulära material och produkter

  4. Möjliggör infrastruktur för koldioxidhantering genom koldioxidavskiljning med potential att nå negativa utsläpp

  5. Garantera tillförseln av hållbar bioenergi (som delvis är kontroversiellt) och planera för en dubblerad elanvändning från 140 TWh till 300 TWh!

En grön giv för Sverige

Den socialdemokratiska föreningen Reformisterna har också tagit fram en stor klimatrapport som beskriver hur en grön ny giv kan sätta omställningen i centrum med en aktiv, fördelande och inkluderande stat som driver på. Planen går igenom flera förslag på hur politiken och socialdemokratin kan växla upp klimatpolitiken och snabba på omställningen efter pandemin. På det efterföljande vårseminariet diskuterades rapportens slutsatser och bl.a. behovet att stärka statens koordinerade roll, vikten att mobilisera privat kapital i omställningen och att fortsätta satsa på välfärden bland mycket annat.

Figur: Naturvårdsverket, Naturvårdsverkets underlag till klimatredovisning enligt klimatlagen, 2021