Klimatsossarna tipsar: Tre spännande historier om klimatåret 2021

Spännande början på klimatåret 2021

Valet av BIden i USA och bortröstandet av Trump från Vita huset gör att ett nytt spelbräde öppnar sig för klimatet. Under 2020 har flera stor ekonomier förnyat och vässat sina klimatlöften och Biden har precis återanslutit USA till Parisavtalet, ungefär fem år efter att det skrevs på och ett år innan nästa klimattoppmöte i Glasgow går av stapeln. Spännande är också det som sker under ytan.


1. dOMSLUT GICK BIDENS VÄG I KLIMATPOLITIKEN

Magnus Nilsson skriver om ett centralt domstolsbeslutet - precis innan presidentinstallationen - som kraftigt förbättrar den nya administrationens chanser att driva igenom nya klimatregleringar. Det är en spännande läsning om hur Clean Power Act överlevde försöken att förbjuda en president att reglera utsläppen på federal nivå vilket öppnar dörren för att ställa om USA:s elproduktion i linje med EUs utsläppshandel.

Domen öppnar för presidenten att i praktiken införa en nationell utsläppslagstiftning för all elproduktion i hela USA
— Magnus Nilsson

2. kAN DEN GRÖNA OMSTÄLLNINGEN ENA usa?

Erika Bjerström skriver om de nya klimatreformer som demokraterna gick till val på och som de nu, med majoritet i båda kongressens kammare, i betydligt högre grad har möjlighet att driva igenom. Klimatfrågan har stigit på dagordningen i den amerikanska debatten och diskussion idag om 2 triljoner i offentliga investeringar i ny grön teknik, omställning av transport och elsektorn samt netto-nollutsläpp till 2050 är en klar signal om att gå före. Inte minst med sikte på att vinna globala marknadsandelar på kuppen. Frågan är hur tryggheten i omställningen ska garanteras och vilka konflikter som kommer uppstå i ett kraftigt splittrat USA. Finns det en risk att kongressen stormas en andra gång?

Med en ny maktbalans i senaten kan Joe Biden sjösätta det mest omfattande klimatprogram en amerikansk president någonsin presenterat
— Erik Bjerström

3. tROTS ALLT BLEV 2020 EN VÄNDPUNKT

David Wallace-Wells skriver om en vändpunkt i klimatarbetet och ökade anledningar att känna hopp inför klimatomställningen. I en lång artikel skriver han om hur nya klimatplaner från EU, Kina, Japan, Sydkorea och USA, gigantiska återhämtningspaket, brytpunkter inom teknik och finansvärlden trots allt visar på att något nytt är på väg att hända. Läget är fortsatt akut, klimatkrisen är i allra största grad en kris och en 2 grader varmare planet är en helt annan värld mot den vi känner idag. Men hotet om 3-5 och till och med 8 graders katastrofala uppvärmningsscenarier ser ut att kunna undvikas. Det börjar med att erkänna problemet, se den stora uppgiften som klimatomställningen innebär och kavla upp armarna.

Med tanke på hur länge vi har väntat på att handla är vårt mest optimistiska scenario fortfarande dystert. Men det verkar också, mirakulöst nog, ligga inom räckhåll
— David-Wallace-Wells

Foto: Marko V Niemelä / CC BY-NC-SA 2.0