Genomgång av och liten modulär kärnkraft
I klimat- och energidebatten framhålls ibland att liten och modulär kärnkraft (s.k. SMR-kärnkraft) som framtidens energislag (eller nästan som samtidens energislag, om man lyssnar på en del debattörer). Regeringen har också gett Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över regelverken för sådan typ av reaktorer och Vattenfall gick nyligen ut med att de påbörjar en förstudie om att bygga två SMR-anläggningar på västkusten.
Vad är SMR?
Tanken bakom SMR är att reaktorerna ska kunna serietillverkas för att få ner kostnaderna och implementeras på platser med växande elbehov (t.ex. vid en större industrianläggning). SMR ska inte förknippas med fjärde generationens kärnkraft. Fjärde generation handlar om att utveckla ny kärnkraftsteknik som kan återanvända kärnbränslet och ha bättre skyddssystem (forskningen har pågått sen 1980-talet).
Är den aktuell på 2020-talet?
Vattenfall bedömer att SMR kan bli aktuellt först runt 2030-talet och är alltså ingen teknik som kan ge el här och nu (men som kan bli aktuellt i framtiden).
Vad vet vi om SMR?
För en kvalificerade genomgång av nuläget inom tekniken tipsar vi om två beskrivningar av tekniken och dess utmaningar. Dels Energiforsk:s broschyr “Small nuclear reactors and where to use them” från 2019 och Kärnavfallsrådets SOU 2022:7, Kunskapsläget på kärnavfallsområdet 2022, där kapitel 8 vigs åt en nulägesgenomgång av SMR-tekniken.
Foto: Tonymadrid Photography / CC BY-NC-ND 2.0
Uppdaterad: 3 juli 2022