De viktigaste Klimatargumenten i valet

Klimatet är en av väljarnas viktigaste frågor inför valet och mandatperioden 2022-2026 är central för Sveriges möjligheter att genomföra en ordnad omställning. Vi har bara fem mandatperioder på oss att nå nollutsläpp och centrala investeringar måste komma på plats nu. Valet avgör också vilken regering som ska leda Sverige som EU:s ordförandeland våren 2023 då EU ska anta nya ambitiösa klimatlagar för hela unionen.

  • Socialdemokraterna går till val på att ställa om Sverige på ett rättvist och ordnat sätt. Det är bra för jobben, det är bra för vår säkerhet och det är bra för klimatet. Mot det står högerpartierna som inte har någon gemensam klimatpolitik utan väljer konsekvent att skära ner på klimatpolitiken.

    • Sverigedemokraterna står inte bakom Sveriges klimatmål eller det klimatpolitiska ramverket och Ulf Kristersson själv har sagt att SD har “fel om klimatet”.

    • Samtidigt vill Moderaterna försvaga flera delar av Sveriges klimatpolitik och nu senast öka halten fossila utsläpp från våra drivmedel och på köpet öka efterfrågan på fossil olja från Ryssland och Mellanöstern. Detta genom att dra tillbaka sitt stöd för reduktionsplikten utan svar på hur Sverige ska nå klimatmålen istället. Var är visionen? kan man undra.

  • Socialdemokraterna står samtidigt för ett socialt perspektiv i klimatomställningen som de gröna partierna ibland missar. Vi förstår att finnas de som har det svårare att ställa om och som påverkas av de åtgärder som behövs för att öka takten. Nya klimatreformer måste därför kombineras med åtgärder inom närings-, arbetsmarknads- och socialpolitiken som motverkar de konsekvenserna:

    • Vi vill därför satsa på kraftig utbyggnad av utbildningsmöjligheterna och nya omställningsstöd så att alla som behöver en utbildning för att ta de nya jobben kan få det. Socialdemokraterna går också till val på att permanenta höjningen av A-kassan som är central för att fler ska kunna byta jobb när omställningen tar fart och reformera reseavdragen så alla som idag är beroende av bilen klarar av övergången till mer hållbara transporter.

    • S har också gett tillfälliga stöd till hushållen för oväntade kostnader när el- och drivmedelspriserna plötsligt steg i början av 2022. Syftet med sådana åtgärder är att ge tid till fler att ställa om och motverka allt för stora konsekvenser för den egna ekonomin. På lång sikt behöver vi fortsätta minska vårt beroende av fossila bränslen och investera i mer billig el.

  • Socialdemokraterna har också länge varit ett EU positivt parti till skillnad från t.ex. Vänsterpartiet. Vi menar att EU finns till just för att kunna hantera den typ av gemensamma utmaningar som klimatförändringarna är och vill utveckla Sveriges arbete i EU.

Se FILM: Magdalena Andersson går igenom Moderaternas klimatpolitik under mandatperioden (1:45 Min)


Fördjupning

 

+ Varför ska vi lägga så stora resurser på att minska utsläppen i Sverige när utsläppen i exempelvis Kina är så mycket större?


Alla utsläppsminskningar spelar roll. Det spelar ingen roll var besparingarna görs. För klimatet blir effekten densamma. Sverige behöver därför fortsatt driva på för att fler länder ska öka sina ambitioner och det gör vi bäst genom att göra läxan själva. Därtill finns det tre andra anledningar för Sverige att ställa om:

  • Sverige har fortsatt mycket höga utsläpp per capita och ett stort ekologisk fotavtryck ur ett internationellt perspektiv, långt högre än exempelvis Kina. Vi behöver dessutom öka vår klimatberedskap och rusta samhället för att stå emot nya skogsbränder och översvämningar.
  • Satsningar idag gör att Sverige kan ligga i framkant av utveckling av produkter och tjänster som hela världen kommer efterfråga. Att nu ligga i framkant av den industriella omställningen kommer gynna Sverige och ge många nya arbetstillfällen och stärka vår exportindustri.
  • Omvärldsläget visar också att det är oerhört dyrt att fortsatt vara beoende av fossila bränslen som kommer från skurkstater. Om vi fortsätter leva på ett ohållbart sätt så kommer vår ekonomi och välfärd ta skada. Klimatförändringar kommer också göra det svårare och dyrare att upprätthålla dagens konsumtionsmönster. Därför behöver vi ställa och minska vårt egna ekologiska fotavtryck.

Sammanfattnnigsvis så kan Sverige endast få genomslag för en global omställning om vi gör jobbet här hemma. Det kommer krävas både pengar men också tid och arbetskraft för att få det gjort. Sverige har inte råd att vänta - vår ekonomi tar skadad och vi kommer tappa konkurenskraft och exportintäkter. Vi behöver därför all tid vi har för att ställa om Sverige på ett ordnat sätt.

+ Tror ni att kärnkraften har en roll att spela för klimatomställningen?


Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och kommer sannolikt att fortsätta vara det under lång tid framöver. Regeringen har antagit en elektrifieringsstrategi och ett kraftpaket som pekar ut att all säker och hållbar kraft kommer att behövas. Vi har också gett Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över kärnkraftslagstiftningen så den är uppdaterad i takt med utvecklingen av nya reaktorer. Det har i tio år varit tillåtet att bygga kärnkraft i Sverige och vi har avvecklat effekskatten som kärnkraften betalade 2018.

Elsystemets utveckling kan inte heller reduceras till att handla om ett enskilt kraftslag. Vi kommer behöva mer kraft från alla hållbara energikällor och vi behöver det snabbt. Ny kärnkraft kan bli aktuellt i framtiden men är både kostsamt och tidskrävande att bygga här och nu. På kort sikt behöver vi en politik för att bygga ut vindkraften, satsa på energilagring, ökad flexibilitet och utveckla elnäten för att få resultat.

Socialdemokraterna går till val på att skapa långsiktighet och samling för energipolitiken. Vi behöver ta höjd för en dubblerad elanvändning för industrins och transportsektorns omställning. Vi behöver snabbare tillståndsprocesser, mer energieffektiviseringar och mer elproduktion. Vi stänger inga dörrar för något kraftslag som industrin är villig att investera i på ett säkert och hållbart sätt.

+ Hur bör Sverige använda skogen för att lagra mer koldioxid och stärka den biologiska mångfalden?


Skogspolitiken har en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi behöver både värna skogens förmåga som kolsänka och utveckla möjligheten att skapa fler hållbara produkter från våra skogar. Socialdemokraterna vill se ett hållbart skogsbruk som ska förvaltas i balans mellan naturvård och skogsbruk. Det är en delikat balansgång mellan många bra värden som kräver dialog och samverkan för att hitta bra vägar framåt. Under mandatperioden har vi förhandlat med både Miljöpartier och Centerpartiet för att hitta rätt balans mellan skogens naturvärden, skogens roll som kolsänka och skogens plats i en växande bioekonomi.

Läs mer om partiets skogspolitik och ingång på partiets hemsida.

+ Klimatet i all ära men det viktigaste valfrågan för mig är att skapa trygghet och minska segregrationen. Håller ni med?


Den socialdemokratiska regeringen har tre prioteringar. Vi ska bryta segretaionen och knäcka gängen, vi ska öka takten i klimatomställningen för att skapa fler jobb och vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Alla tre hänger ihop och vi måste klara av att hantera flera frågor samtidigt.

Det är när vi tar tillbaka kontrollen över välfärden som vi kan skapa trygghet och bryta nyrekryteringen till gängen. Och det är när vi ställer om Sverige som vi kan skapa nya jobb och framtidstro. För att lyckas trycka tillbaka kriminaliteten och bryta segregrationen behöver vi ett framtidsprojekt som alla i hela landet kan vara med på.

Lyckas vi inte jobba långsiktig med klimatomställningen så kommer Sverige hamna efter. Klimatförändringar innebär långsiktiga och mycket stora risker och leder till komplexa förändringar i vårt klimat och därmed hur vårt samhälle fungerar. Vi har sett hur stora omvärldshändelser påverkar oss, både under pandemin och nu under Putins invasion av Ukraina. Klimatkrisen är ingen undantag och vi måste ställa om nu för jobben, säkerheten och klimatet.


Lycka till!

Magdalena Andersson och Stefan Löfven 2021. Källa: Socialdemokraterna