EU:s klimatpaket - Fit for 55
Fit for 55 utgör den praktiska lagstiftningspaketet som ska se till att nå de mål som EUs klimatlag sätter. Paketet täcker alla stora utsläppande sektorer för att vara i linje med klimatlagen. Paketet innehåller bland annat:
En skärpt utsläppshandel (ETS1)
En skärpt utsläppshandel, EU ETS. Utsläpp från industri och energiproduktion skulle tidigare minska med 2,2 % per år. Denna takt dubbleras nu till 4,4% per år. Utsläppshandel utvidgas också till inkludera sjöfart, flyg och (på sikt) avfallsförbränning.En ny utsläppshandel för transporter och uppvärmning (ETS2)
EU har också beslutat lagstiftning med en ny gemensam utsläppshandel (ETS2) på bränslen för uppvärmning och vägtrafik. På det sättet säkerställs att utsläppen får ett gemensamt pris i hela unionen. Innan det sker har EU satt tuffare krav på medlemsländerna inom ESR-området till 2030.Höjda krav på skogens roll att lagra kol (LULUCF)
Paket innebär höjda krav på skogsbruket (LULUCF) att lagra in kol och stoppa alltför intensiv avverkning. Detta ställer krav på Sverige som parlamentet och EUs ministerråd har godkänt och som Sverige är skyldiga att följa.Koldioxidtullar (CBAM)
För att skydda europeisk industri mot omvärlden införs en gränsjusteringsmekanismen för koldioxid som införs på varor som produceras utanför EU men inte täcks av något koldioxidpris. På det sättet kan gratistilldelningen av utsläppsrätter till industrin börja minska samtidigt som länder utanför EU får incitament att införa egna kostnader på klimatutsläpp.Kompletterande lagstiftning för att underlätta omställningen
Som komplement till det stora styrmedlen ovan har EU beslutat om ett stopp för försäljning av fossildrivna bilar 2035. Delmålet är att minst 55% av alla nya bilar som säljs år 2030 inte ska ha förbränningsmotor. Därtill har EU antagit höjda mål och ambitioner för förnybar energi och energieffektivisering, förnybara bränslen (exempelvis inom flyg och sjöfart) och utbyggd laddinfrastruktur för elbilar.Införandet av en social klimatfond
En social klimatfond införs för att ekonomiskt hjälpa känsliga hushåll med klimatomställningen. Det visar på att EU erkänner behovet av omfördelning i samhället för att klara den största omställningen i modern tid.
Se film: EU:s handel med utsläppsrätter (ETS), förklarad på tre minuter:
Fördjupning
Så fungerar EU:s handel med utsläppsrätter (ETS) +
EUs viktigaste klimatpolitiska styrmedel är EU:s utsläppshandel (ETS). ETS reglerar utsläppen av växthusgaser från EU:s industri- och energisektor. EUs utsläppshandel är den största gemensamma utsläppshandeln i världen. Närmare 45 procent av EU:s klimatutsläpp täcks av utsläppshandeln, vilket väntas öka med tiden när utsläppshandeln expanderar till flyg, sjöfart och avfallsförbränning. ETS spelar en nyckelroll för att EU ska leva upp till sina klimatmål.
Utsläppshandeln fungerar som ett så kallat “cap and trade” system. Det innebär att varje år sätts ett tak på hur mycket utsläpp som får släppas ut och industrier som omfattas av systemet måste sedan skaffa utsläppsrätter motsvarande den mängd utsläpp de under året producerar: Fram till 2021 minskades utsläppen med 1,74 procent per år och efter 2021 med 2,2 procent. Efter den senaste revideringen, som sker tack vare klimatlagen, ökar takten till 4,3% mellan 2024-2027 och 4,4% fram till 2030. Om utsläppen får fortsätta minska i den takten kan utsläppen inom sektorn vara nära noll redan år 2039.
För det enskilda företaget går det också att spara utsläppsrätter ifall en utsläppares utsläpp ett år skulle understiga de utsläpprätter som denna har anskaffat. Skulle de släppa ut mer än vad deras utsläppsrätter tillåter bötfälls det. Utsläppsrätterna fördelas genom auktionering och genom gratis tilldelning, utsläppsrätter som fördelas gratis fördelas av respektive EU land. Hitintills har en stor andel av utsläppsrätterna fördelats gratis och det sparade överskottet har varit stort vilket inneburit ett lågt pris på koldoixid. Tack vare ett svenskt förslag om att kassera överblivna utsläppsrätter och den ökade takten av minskade utsläpp har priserna nu börjat stiga. Det innebär en tydligare signal till marknaden att snabba på klimatomställningen.
Från och med 2027 upprättas också ett en ny utsläppshandel för bränslen till uppvärmning av byggnader och för vägtransporter. Det innebär framförallt att hus som värms upp med gas och bilar som kör på fossila bränslen får betala lite mer. En del av intäkterna går till EU:s nyskapade Sociala Klimatfond, som ska hjälpa fattiga hushåll med sin klimatomställning, exempelvis genom att installera luftvärmepumpar eller övergå till elektriska fordon.