Klimatsossarna tipsar: Tre snabba om EU:s klimatpaket

Tre snabba om EU:s klimatpaket

Mitt i sommaren presenterade EU kommissionen sina förslag för hur EU gemensamt kan nå klimatlagens målsättningar. Målet antogs i början av våren och fastställer att utsläppen ska minska med minst 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivå. Kommissionen föreslår nu en intensifiering av klimatarbetet och en total skärpning av EU:s gemensamma klimatregleringar för att uppnå och överträffa målsättningarna! Läs mer om klimatpaketet och vad som händer framöver.


EU:s planer för en grön omställning

Totalt 12 lagförslag har presenterats som utgår allt ifrån att utvidga och skärpa utsläppshandelsystemet, prissätta på flyg- och sjöfartens utsläpp, inrätta klimatjusterande handelsmekanismer (även kallad klimattullar), ökade satsningar på ny energi och energieffektivisering, plantera 3 000 000 träd och finansiera satsningar på klimatanpassningar och den sociala fonden för att öka tryggheten i omställningen m.m. Läs om hela förslaget på EU rådets hemsida nedan.


Magnus Nilson analys av klimatpaketet

Det nya klimatpaketet markerar starten på den europeiska klimatrevolutionen. Klimatpaketet måste nå och med all säkerhet överträffa unionens ambitioner för att ha en chans att undvika de värsta klimatförändringarna och förvekliga det hållbara samhället för alla. Ta del av Magnus analys från i juli av det då läckta delarna av förslaget och dess betydelse för Sverige inom bl.a. följande områden:

  • En utvidgad och reformerad Utsläppshandeln, EU ETS

  • Stimulera och öka de naturliga kollagren (”LULUCF”)

  • Klimattullar (CBAM) för en rättvis grön konkurrensen

  • Ökad teknikkrav på bilsektorn

  • Satsningar på förnybar energi


Jytte Guteland NYA förhandlingar om EU:s Reformerade utsläppshandel

Jytte Guteland (S) har ett tungt uppdrag i förhandlingarna om EU:s utsläppshandel (EU-ETS) där hon kommer att företräda den socialdemokratiska gruppen (S&D) i Europaparlamentets miljöutskott. Sverige och socialdemokratin måste driva på för att antalet utsläppsrätter som finns på marknaden ska minska i snabbare takt och ett stopp för den fria tilldelningen av utsläppsrätter. EU kommissionen föreslår stora förändringar där sjöfarten och flyget inkluderas men även utsläppen från uppvärmning och landtransporterna. Systemet måste bli kraftfullt och får inte vattnas ur i de kommande förhandlingarna om den slutgiltiga utformningen.

Ta del av Jytte Guteland (S) syn på klimatpaketet i sommarens avsnitt om förslagen i Studio Ett nedan.

Eric Fischer / CC BY 2.0